2012. november 6., kedd

Gmail vagy facebook fiók feltöréséért börtön

Az alábbi cikket ajánlom minden érdeklődő figyelmébe :

http://www.origo.hu/techbazis/20121105-gmail-facebook-feltoreset-akar-bonrton-is-kiszabhato.html

Családon belüli jelszóval való visszaélést is bünteti a törvény. Amennyiben a sértett feljelentést tesz a rendőrségen az elkövetőre lesúlyt a törvény szigora. A cikkben szó van arról is, hogy pl a facebook-nál beállítható néhány biztonsági funkció amelyek megléte esetén a próbálkozó nagyon hamar lebukik! A gmailnél is van egyébként egy history amiben lehet látni, hogy az utóbbi pár belépés honnan (melyik ip címről) történt. Gyanú esetén érdemes ezeket megnézni.

(Ezért mielőtt valaki ilyeneken töri a fejét nem árt annak sem utánanézni, hogy milyen egyéb lehetőségei vannak. Ugyanis a jogtalan belépést a rendszer regisztrálja és mindenképpen nyoma lesz... Más kifinomultabb technikákat sokkal nehezebb észrevenni illetve még nehezebb egyáltalán bizonyítani, hogy az adatokhoz hozzáfért valaki, és ha igen, akkor ki. Ezek ellen is lehet azonban védekezni, de ez már egy picit több odafigyelést és tudást igényel.)

Itt van még egy link az esetről :

http://www.internet-ugyved.com/email-fiok-hackeles-buncselekmeny.html

Összefoglalva : mindenki jól gondolja meg, hogy valóban az-e a megoldás, hogy mások fiókjába belépve jut információhoz, mert adott esetben rosszabbul járhat mintha nem tudott volna belépni...

Bár.....

Itt a blogon találtam a következőket is :

Idézet innen : http://www.internet-ugyved.com/facebook-jog.html (Az oldal alján)

Aki jogtalan haszonszerzés céljából, vagy jelentős érdeksérelmet okozva él vissza személyes adattal, az akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető - áll Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet adatvédelmi és információsszabadság programvezetőjének az [origo]-hoz eljuttatott levelében. A kulcsmomentum, hogy jelentős érdeksérelem esete áll-e fenn, ennek eldöntése a bírói gyakorlatra van bízva, és Hüttl szerint meglehetősen kidolgozatlan, hogy mit is jelent ez pontosan.

Komment: volt alkalmam hasonló ügyekben eljárni sértetti oldalon...név nélkül idéznék egy eljáró rendőrtisztet, aki annyit mondott nekem, amikor egy konzultáción a jelentős érdeksérelem pontosabb meghatározásához értünk, hogy "akkor beszélhetünk jelentős érdeksérelemről, amikor a fél Dunántúl lakosságának személyes adatait értinti a bűncselekmény"...így szerintem sok esetben a bírói gyakorlat már nem is játszik szerepet, mivel a nyomozó hatóság (rendőrség, ügyészség) sokkal hamarabb eldönti azt, hogy lesz-e ügy ebből a "hatalmas" érdeksérelemből, amit a zaklató elszenvedett...a nyilatkozó által hibátlanul idézett Btk. tényállásba (visszaélés személyes adattal) pont azért került bele a "jelentős érdeksérelem", mint tényállási elem, hogy ne indulhasson minden jogosulatlan adatkezelés esetén büntetőeljárás.


No komment...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.