2009. július 1., szerda

Elfedés - 2

Az elfedésről szóljunk még pár szót, mivel nem csak alkalmazni célszerű, de felismerni sem árthat. Vagyis mindkét oldalról meg kell vizsgálni a kérdést, mivel minden éremnek két oldala van. Alapjában véve a világon kétféle információ van : Igaz és hamis. A kettő keveréke a hamisság, ami sem nem teljesen igaz, se nem teljesen hazug. Hamisságot kétféle dolog érdekében lehet alkalmazni :
1. Igaz tényt hazug környezetbe ágyazunk, ezáltal azt a célt érjük el, hogy az igazságban fognak a szemlélődők kételkedni.
2. Hazug tényt igazi információk közé (valódi környezetbe) keverünk, ezáltal a hazugság valódi információnak (hitelesnek) fog tűnni.
(Meg kell itt jegyeznem, hogy ma a XXI. században a tömegkommunikáció - sajtó, média, reklámok, stb - előszeretettel alkalmazza mind a két módszert, attól függően, hogy mire van szükség : igazságok hiteltelenítésére, vagy hazugságok hitelesítésére)

Hogy lehet felismerni és védekezni ellene ? Elemzéssel. Elemezni kell az egybegyúrt információkat külön-külön. Meg kell vizsgálni egyesével a különböző információk valóságtartalmát.

Ez egyáltalán nem valami könnyű és csak koncentrálással lehetséges. Ha nem figyelünk oda - az agyunk nem erre összpontosít -, akkor nagyon könnyen meg tudnak téveszteni minket. Erre itt van egy egész jó kis cikk :

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=105750

Ebben el is magyarázzák, hogy mi okozza a gondolatok ilyen fajta sebezhetőségét.
Próbaképp halgassunk ilyen szemmel híreket, vagy nézzünk így végig párbeszédeket, esetleg a kedvenc filmünket. Az egyes mondatokat önmagukban vizsgáljuk meg és próbáljuk meg kideríteni, hogy mi az a tény amit elferdít és mi az a hazugság, amit sugall az adott helyzet. (Meg fogunk lepődni)

Itt egy használható doksi még a szteganográfiáról :
http://tszo.hte.hu/root/vegzoskonf/cikkek/Foldes_Adam_VK2009_cikk.pdf

innen :
http://www.titoktan.hu/_raktar/_e_vilagi_gondolatok/FarkasJinftarskusz.htm
egy idézet : (A megismerés csapdája)
"Organon címû nagy mûvében Arisztotelész a megismerésnek arról a csapdájáról beszél, amikor az ellentétek nem esnek nagyon távol egymástól. Elõfordulhat, hogy adatainkat ellenkezõleg értelmezzük, mint ahogy elsõ pillanatban gondoltuk, vagy ahogy kellene. Ez a "néma jegy" csapdája a megismerésben, amikor a lényegtelen mozzanatok elfedik a valóságot. ..."

Az elfedés ellen az egyik legjobb módszer, ha megpróbálunk objektívek maradni. Amelyik információról az derül ki, hogy az igaz lehet, azt fogadjuk el igaznak, amiről viszont gyanítható, hogy nem igaz, arra ne alapozzunk és ha ezek az információk egy tömegben keverve jönnek, akkor is csak azt fogadjuk el igaznak, amiről meggyőződtünk magunk. Amiről nem tudjuk, hogy igaz-e azt fenntartásokkal kezeljük. És ne etgyben értelmezzük az információt, csak ha minden részletéről meggyőződtünk, hogy egyik sem hamis.

Legyünk óvatosak és gyanakvóak, hogy ellenünk ne lehessen alkalmazni és legyünk kreatívak és találékonyak, hogy mi mások ellen be tudjuk vetni ;-)

1 megjegyzés:

  1. Hehe. az említett egész jó kis cikket eltüntették - vagy csak magától eltűnt. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.