2009. július 2., csütörtök

E-mail használat - alapok

Ingyenes (free) mail fiókok közül én csak kettőt tudok ajánlani : a husmail-t és a gmail-t.
A hushmail egyik legfontosabb előnye, hogy automatikusan https-en megy. A gmail-nak pedig be lehet állítani, hogy https-en menjen. (https://mail.google.com) Önvédelmi szempontból ezek létfontosságúak. Ha megpróbálna valaki beékelődni a kapcsolatba (pl tor exit ponton) , akkor böngésző szólna, hogy valami nem stimmel... tehát megfelelő és elégséges biztonságot nyújt leveleink olvasásához.
Mivel web-en keresztül működik, nem kell hozzá semmilyen plusz program, bővítmény, installáció. Bárhonnan elérhetőek a levelek (akár egy net kávézóból is) a csatorna mégis biztonságos marad. Persze van, aki külön szoftvereket használ e-mailjeinek kezelésére. Én nem gondolom, hogy ez lenne a jó megoldás - kivéve, ha valaki több száz levelet kap/küld hetente/naponta. Az email az kb olyan, mint a rendes levelezés. Off-line kapcsolattartásra való. Nem dokumentumok és adatok tárolására. Az email szolgáltatónknál tárolni az adatainkat nem jó ötlet. valaki megszerzi a jelszavunkat és hozzáfér az összes levelünkhoz. (Ez kb olyan, mintha az elolvasott leveleinket ahelyett, hogy eltennénk valamelyik fiókba, visszadobnánk a levélládába...senki nem így csinálja nemigaz ?)
Szokjunk hozzá, hogy elektromos postaládánkat ugyanúgy, mint az igazi postaládát kiürítjük és nem adatok tárolására használjuk.
Legtöbbször kényelemből vagy csak lustaságból nem törlik a leveleket (hogy pl később könnyebb legyen visszakeresni.) A legegyszerűbb, nyitni egy txt file-t notepad-al, és a fontos leveleket egy az egyben belemásolni. gmailben pl a "részletek megjelenítése" lehetőségre kattintunk és így elmentjük az egész szöveget. (A gépen már akár titkosítani is lehet az egész fájlt egy mozdulattal) Keresni bármire könnyedén lehet, sőt perl-ben mindenféle programot lehet rá írni, ha erre van szükség) Titkosított leveleket lementhetjük titkosítva, de kibontva is - ez egyéni elbírálás kérdése, bár egyszerűbbnek tűnik a levelezés.txt-t egy az egyben letitkosítani (akármilyen módszerrel) titkosításról már volt szó, itt most ne nagy titkokra gondoljunk. azokat más módon kell tárolni, publikus adatokat meg elég valami egyszerű módon elkódolni és kész.
Ez a módszer rá fog minket kényszeríteni valamire : Csak a tényleg fontos leveleket fogjuk eltárolni, a többi megy a kukába.
A mail szolgáltatónál tárolt levelek olyan veszélyeket hordoznak, hogy ha valaki belép, akkor egy csomó információt ki tud belőle olvasni. Ilyen hülyeséget ne csináljunk...
Ne higyjünk ezeknek az átlátszó dolgoknak : több száz megabájtos postafiók meg a többi kábítás. Ez olyan, mintha a levelesládánk akkora lenne, mint egy kétajtós szekrény. Elég oda pár mega. Fájlok cserélésére vannak más bevált módszerek. emailben csak olyanokat küldjünk, ami oda való - elektronikus leveleket.
gondolkozzunk el rajta, hogy miért jó az a szolgáltatóknak, hogy a sok semmitmondó levelünket nem a saját gépünkön tároljuk, hanem fent egy olyan helyen, amihez "bárki" hozzáférhet a tudtunk nélkül...
Ha mindenáron tárolásra akarjuk használni a levelesládánkat, akkor pedig tegyük a következőket :
Minden levelet töröljünk (ez alap) a beérkező az elküldött és a piszkozatok mappából is. Utána szerkesszünk egy piszkozatot. Az elmenteni kívánt infó-t egy webes titkosítóval titkosítsuk. (http://www.flexcrypt.com/) A kimenetet tegyük bele a levél törzsbe mentsük el a piszkozatokba és kész. Aki belenéz a levelesládánkba csak egy halom hexadecimális kódot fog látni... Nem fog tudni kezdeni vele semmit.

Rengeteg email szolgáltató van. hatalmas feature mátrixokkal bizonygatják, hogy miért jobb az ő szoftverük mint a többi. Ne dőljünk be ezeknek a hülyeségeknek! Ez csak egy "vacak" postafiók. Lehet zöld, kék, csiripelhet, bemondhatja a pontos idót, de ez akkor is csak egy postaláda marad. Ne akarjunk tőle többet. Minél egyszerűbb annál praktikusabb. A "postás" bedobja a levelet, mi kivesszük és kész. A problémáinkat ne a postaládánkban akarjuk megoldani. Ez is csak egy félrevezetés a sok közül amivel ma próbálnak manipulálni minket. Használjuk a józan eszünket.
A legjobb persze, ha saját mail szerverünk van és a postaládánkat ott őrizzük. De mivel ehhez nem mindenki ért, meg erőforrása sincs, használja nyugodtan az ingyenes lehetőségeket. De csak ésszel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.