2009. június 29., hétfő

Na akkor kezdjünk neki...

A blogon a cselekmények több szálon fognak futni. (mint egy Tarantino filmben) Ez azt jelenti, hogy lesznek részek amik teljesen lámáknak is közérthető és emészthető formában lesznek tálalva. Aztán lesznek részek, amik nem a kezdőknek szólnak. Az "oktató-videók" ált. publikus videomegosztókon lesznek publikálva, itt csak linkek lesznek rá.
(Meg már korábban mások által elkészített leírásokhoz is lesz egy csomó link.)

A blogon elsősorban olyanok számára tartalmaz értelmes információkat, akik windowst kénytelenek használni (egyéb okokból) Aki Linuxot használ, azok számára csak akkor érdekes a tartalom, ha esetleg olyan helyre vetődnek, ahol nincs náluk a notebookjuk, csak egy usb tároló a megfelelő windozos progikkal. Ez a programokra igaz általában meg az oktató anyagokra.
Az ideológia (netezési szokások, óvatosság, stb) az mindenkire egyaránt vonatkozik. Az internet szolgáltató hozzáállása és a csomagok közlekedése a hálón az nem különbözik windows vagy linux esetén. A titkosítatlan levél az egyaránt kockázat akár windozon akár linuxon netez az ember.

Az első fontos program, amit szerintem mindenkinek le kéne töltenie windózhoz (kezdőknek se árthat) az a Nettools. (Lesznek esetek, mikor linkeket nem írok, mert annyira triviális és különben is a google-t használni nem tilos) A Nettols-ba belegyümöszköltek egy csomó hasznos fícsört. ezeknek a kipróbálásához egy élet is kevés volna :-) Egy hátránya, hogy installálni kell, nem lehet csak úgy indítgatni a programokat. Persze kis trükkel lehet belőle egy preparációt csinálni, hogy egyes hasznos kütyük installáció nélkül ú.n. előinstallált állapotba usb-ről is működjenek. Aki megcsinálja, beírhatja ide, esetleg a preparált verziót fel is teheti valahova. Én ilyesmikkel nem töltöm az időt, amikor a Nettols kerül terítékre lesznek említve alternatívák is (on-line webes toolok, stb-k)
A Nettools azért is jó, mert ha egyszer fel van installálva, akkor sok dologról lehet nagyon egyszerűen beszélni: ide kattints, oda kattints és kész. Ha ez nincs fent, akkor vagy fel kell tenni valami cél szoftvert, vagy különböző webes url-eket kell másolgatni, amik vagy működnek az adott pillanatban vagy nem.(Azért megpróbálok majd megbízható és régóta működő linkeket alkalmazni - de nem mindig fog sikerülni.)

A Nettools mellett a TOR még ami ELENGEDHTETELENÜL szükséges. A tor-t mellőzni csak akkor érdemes, ha semmiképpen nem lehet megoldani, hogy menjen. túl sok előnye van a kevés hátrányával szemben. És ha nincs, akkor többet kall vacakolni a géppel. Márpedig az ősi bölcs mondás szerint az a jó ami egyszerű, és a megfelelően jó az már elég. Fölösleges maximális megoldások elérésére törekedni, amikor a megfelelő is elég hatékony. Csak az idő megy el vele...

Ahol nem lehet a tor-t alkalmazni ott lesz szó az alternatív lehetőségekről. (egyébként kis trükkel mindenhol lehet alkalmazni ;-)

Tehát a tor legyen alap. Aki ezt nem tudja használni, vagy egyéb körülmény miatt nem lehet (pl a tor-hálózat ki van tiltva) annak el fogom mondani az alternatívákat.

Meg persze azért vannak itt a komment lehetőségek, hogy mindenki elmondhassa, hogy ő mit használ és hogyan.

3 megjegyzés:

  1. Kedves bukovinai!
    A lehet, hogy tudsz valamilyen trükköt a TOR használatára, amivel egyáltalán lehet használni? Én úgy tapasztaltam, hogy a lassúsága miatt még egy csatolás nélküli emailt is nehéz elküldeni.
    Üdv.:
    Marci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marci,

      A Vidalia control panelen meg tudod nézni, az átviteli kapacitást (Bandwith) és ha nagyon nem jó, akkor megnyomod a Use New Identity-t és kapsz egy másik kilépési pontot.
      Ha az se jó, akkor megint megnyomod...

      Nagysebességű átvitelt ne a TOR-on keresztül akarj megvalósítani, mert ez nem erre való. Csak azt csináld ezzel ahol nagyon fontos az anonimitásod megőrzése, minden egyebet csinálj hagyományos módon és más módon védekezz az illetéktelen támadások ellen.

      Anonym e-mail küldéshez én nem ezt használnám.....

      A tor leginkább arra való, ha valahova be kell lépned és oda valamilyen objektumot el kell helyezned (file, doksi, levél, üzenet, stb) és azt szeretnéd, hogy a nyomok ne vezessenek vissza hozzád. Csak ez esetben használd. Ekkor viszont türelmesnek kell lenned, mert ez nem hétköznapi használat és nincs garantálva semmi. Mindennapos tevékenységekre ne használd.

      Törlés
    2. Köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.