2009. június 29., hétfő

http proxy-k webes url proxy-k

Miután a tor-on átverekedtük magunkat nézzük meg, hogy a tor helyett milyen más alternatívák állnak rendelkezésünkre :

Két módszer van:
1. http_proxy-k
2. web proxy-k.
A http_proxy-knak van egy olyan előnye, hogy ott mi tudjuk kiválasztani a proxy-t (ez egyben hátrány is) és emiatt itt tudunk olyan proxyt választani, ami nincs kitiltva sehonnan.
A web proxy-knak az egyetlen hátránya, hogy az égvilágon nem tudunk róluk semmit... Semmi sem biztosítja, hogy ezeket a proxy-kat nem az ellenőrző szervek hozták létre fedő-szervként. Tehát, a web proxykat önmagukban csak olyan helyről használjuk, ahol a forrás cím alapján eleve nem lehet eljutni közvetlenül hozzánk. Pl web kávézókból, usb-s dominos internetről (ahol a domino-t nem mi váltottuk ki) és wifis csatlakozásról - olyanokról, amik nem köthetőek hozzánk.

Web proxy-kat csak óvakodva használjuk, hiszen nincs semmi biztosíték arra, hogy azokat nem a "szervek" üzemeltetik. Nem logolják a forgalmunkat és nem tárolják el a tevékenységeinket.
Tehát : web proxy-t csak tor-al, http proxy-val együtt, vagy olyan helyről használjunk, ahol a forrás azonosítása nem vezet el hozzánk :-) (például netkávézóból)

A http proxy-t és a web proxy-t inkább kombinálva alkalmazzuk. Így hiába logolják a forgalmat az nem vezet hozzánk vissza.

Például állítsunk be egy http proxy-t, aztán egy magát anonymnak beállító web proxyn keresztül kapcsolódjunk. Így nagyjából ugyanazt az anonimitást érjük el, mint a tor-al.

Önmagában csak a http proxy vagy a webes anonym url proxyk nem jelentenek igazi megoldást.
A kettő együtt, viszont már bátran alkalmazható.
A legtöbb http proxyval az a gond, hogy bonyolultabb műveleteknél (pl fórumok használata, POST-ok, stb) nem igazán működik, ill. a szerver oldalon blokkolják, mivel felismerik, hogy nem igazi kliensről van szó. High-anonym proxykat válasszunk, de sok esetben ilyenek nem állnak a rendelkezésre, vagy iszonyat lassúak.

Http proxy-k :
hasznos oldalak :
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/125 (proxy-switc addon mozillához)
http://www.samair.ru/proxy/time-01.htm
http://www.checker.freeproxy.ru/checker/index.php (ellenőrizhetjük, hogy a kiválasztott proxy egyáltalán működik-e)
példák a használatra :
http://www.youtube.com/watch?v=Thc7pNjE3vo
http://www.youtube.com/watch?v=25D1Gg95dv4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HP3HSDR81sE&videos=iiZ0xo33hd0&playnext_from=TL&playnext=1

webes url proxykról bővebben itt :
http://www.privax.us/
többet is próbáltam, nekem elég jól működtek (ez is alapot ad a gyanúra, hogy okom legyen feltételezni, hogy valami nincs ezekkel rendben. Rendes illegális helyet kitiltanak, de ezeket valahogy nem... mindenesetre nem árt az óvatosság)
Tehát az url proxyknál legyünk körültekintőek és óvatosak! Nem mind arany ami fénylik.
ne bízzunk egyikben sem és inkább rejtett címről alkalmazzuk őket.

A harmadik módszer az ip cím elrejtése. Ezzel egy külön cikkben foglalkozom majd. de mivel ez nem is olyan egyszerű és nem is minden körülmények között lehet használni, ez a legvégső eshetőség legyen :-)

3 megjegyzés:

  1. Chrome-al is megfelelő a használata? vagy mindenképpen Firefox?

    VálaszTörlés
  2. Upsz, ezt az előző cikkhez, szerettem volna írni. bocsesz

    VálaszTörlés
  3. Ha a TOR-t kérded, akkor ott van lehetőség socks-proxyra is vagyis (szinte) valamennyi forgalmat átroutolni máshová. Tehát működnie kéne Chrome-al is.... de hogy ott hogy kell beállítani azt nem tudom, de szerintem Google + tor + chrome és meglesz a válasz...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.