2015. november 9., hétfő

Penetration Testing on metasploitable 2 - Validation phase - Tcp port 23 - Telnet service - Tcp port 25 - Mail service

A telnet porttal kapcsolatban a következő észrevételek lehetnek: A port nincs titkosítva így a távoli elérés nem biztonságos. Nincs védve brute forcolás ellen, így el lehet árasztani tetszőleges belépési kísérlettel. A telnet banner érzékeny információt tartalmaz:
A login felület két érzékeny adatot is tartalmaz: az egyik egy mail cím a másik egy usernév/jelszó páros. Ezek közül a usernév/jelszó páros kritikus hiba míg az e-mail cím csak médium és információszivárgásnak minősül. Az adott információ birtokában a belépési kísérleteket le lehet szűkíteni az adott felhasználóra. A javaslat a szolgáltatás tiltása az internet irányából és ha lehetséges akkor a lokális hálózat irányából is. Ha semmiképpen nem lehet tiltani, akkor a felvetett hibák orvoslása szükséges. Brute force megakadályozása, érzékeny információk eltüntetése a bannerből, titkosítás alkalmazása valamilyen tunnelen keresztül (pl stunnel, vagy vpn)

A mail szolgáltatással kapcsolatban néhány észrevétel merül fel. Melyek ezek:

Ezt hibát a Nessus és az OpenVAS külső szkennere nem észlelte. A Nessus credentialed ellenőrző szkriptje talált egy másikat:
A hiba jellege közepes,mert helyi felhasználó szükséges a kihasználásához és privilégium emelésre alkalmas.A hiba javítása javítócsomag vagy újabb verzió telepítésével lehetséges. A hiba ellenőrzéséhez vagy kihasználásához lokális felhasználói elérés szükséges. Létezik egy harmadik hibához letölthető exploit:
A Cve details alapján a hibák összefoglalva:
Az egyik hibát megtalálta a Nexpose külső szkennere, a másikat a Nessus belső szkennere, de a legjobb, ha ellenőrizzük a cve details-on, hogy az összes hiba kibukott-e ami az oldalon lehetséges.
Mail szerver esetén meg lehet még nézni, hogy open relay-e a szerver

(nem volt az) illetve, hogy fel lehet-e  szerveren keresztül deríteni a felhasználókat.

fel lehetett. Ez utóbbi ellen a mail szerver konfigurálásával lehet valamennyire védekezni, de 100%-os védelem ez ellen nincs, mivel ha egy legális szerverről jön a kérés akkor azt a szerver ki fogja szolgálni és ez alapján el lehet dönteni, hogy egy adott felhasználó létezik-e a rendszerben vagy nem. Spam szűrő és vírusirtó tesztelését is el tudjuk végezni, ha küldünk egy teszt üzenetet egy kiválasztott felhasználónak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.