2009. augusztus 23., vasárnap

WiFi kártya vásárlás.

WiFi kártyát kell vásárolnunk. Mit tegyünk ? Ha csak windowson akarjuk szokványos használatra, akkor menjünk el akármelyik boltba és vegyünk akármilyet (ami persze bele megy a gépbe, mert notebookba PCI-os kártya nem lesz jó ;-) rendszerint feltelepítjük és működik.
Ha Linuxon akarjuk használni, akkor már érdemes kicsit utána olvasni. Ha pedig Linux és Windows alatt is akarjuk majd használni, ráadásul airodump-ot is akarunk Windows alatt, és esetleg packet injectiont tesztelni a Linux alatt, akkor kissé jobban utána kell olvasnunk.
Az első feladat eldönteni a kártya kivitelét. Ezek alapjában véve a következők lehetnek : Desktopba érdemes PCI kártyát venni (vagy miniPCI-t) , Laptopba PCMCIA a nyerő. USB-s kártyákkal nem foglalkozunk, mivel a Windows+ Linux spéci támogatása ezeknek nulla.(Magyarul általános célra jók az usb-s adapterek, de célhasználatra nem)
Miután eldöntöttük, hogy milyen kivitel a nyerő nincs más dolgunk, mint felmenni pár helyre és ott olvasgatni egy sort. Mely helyek ezek ? Az első ez : http://backtrack.offensive-security.com/index.php/HCL:Wireless Itt elég jó lista van a Linux alatt támogatott kártyákról. Aztán jön ez a site : http://www.aircrack-ng.org/doku.php?id=compatibility_drivers Itt leírják, hogy Windows ÉS Linux támogatása milyen kártyáknak van. Rá fogunk jönni, hogy Atheros chipsettel készült kártya kell nekünk, mivel azoknak van a legszéleskörűbb támogatása windowson és linuxon.
Melyik gyártó melyik terméke legyen ??? Én jelenleg (2009.08.23) a TP-LINK WN510G típusát tudom ajánlani (kipróbáltam és megy vele minden szépen) Hogy pontosan milyen chipset van a megvásárolni készülő kártyánkban azt többféle módon ellenőrizhetjük. Először nézzük meg az Atheros honlapján : http://customerproducts.atheros.com/customerproducts/ResultsPageBasic.asp Válasszuk ki a gyártót a típust és ha lekérdezzük látjuk, hogy maga az Atheros mit állít erről a kérdésről. Utána nézzük meg itt is : http://madwifi-project.org/wiki/Compatibility Válasszuk ki a gyártót és vessük össze az Atheros oldalon lévő információval. Ha nem ugyanazt mondják, akkor nézzük meg a chipset részletezését itt : http://madwifi-project.org/wiki/Chipsets és itt : http://www.atheros.com/pt/wlan_core.htm Ha minden igaz, akkor ezek alapján lesz egy képünk a kiválasztott termékről, hogy kb milyen chipset lehet benne.
(Ha nem találjuk, pl AR5001 akkor az olyan régi, hogy valószínűleg mindenhol támogatott lesz , vagy annyira új AR5523, hogy nem támogatott - még :-) Hazánkban az alábbi termékeket érdemes nézegetni : (2009.08.23) TP-Link, D-Link, Belkin, LinkSys. ezekkel vannak elárasztva a boltok és a számítástechnikai üzletek. Ezek közül jó eséllyel fogunk találni egy olyan típust aminek a chipsete megfelelő a speciális céljainkra. A leírásokat figyelmesen nézzük meg, mert sok esetben egy adott típuson belül a különböző revíziókhoz esetleg más-más chipset tartozik, emiatt a leírásban található "működik" megjegyzés nem lesz igaz a kártyánkra. A revíziószámot kicsomagolás nélkül is ellenőrizhetjük. Kibontjuk a dobozt és a nájlonnal együtt kivesszük belőle a kártyát. Rajta lesz a sorozatszám, vagy egyéb azonosító amin a revíziószámot feltüntetik. (Ez főleg Netgear és D-Link kártyákra vonatkozik) Nagyon kevés esetben a dobozon is rajta van a sorozatszám (Tp-Link ilyen pl) De ne aggódjunk. A vevő joga, hogy ellenőrizzen bizonyos dolgokat a kiszemelt terméken. Amennyiben az eladó nem bontja ki, vagy azt hazudja, hogy ezt nem lehet megállapítani kicsomagolás nélkül, akkor mutassuk meg neki, hogy de meg lehet :-)
Vásárláskor fontos még megtudakolni, hogy ha valamilyen gond lenne mégis a kártyával (otthon derül ki) akkor hány napon belül cserélik ki, vagy lehet visszahozni és levásárolni a pénzt, vagy valami. Ugyanis még a leírások és minden információ átolvasása után is előfordulhat, hogy az adott kártyában mégsem az a chipset van, mint amit vártunk és nem tudjuk speciális használatra alkalmazni.
Most pedig itt van néhány típus, amit én hosszas net olvasgatás után ajánlani tudok :

TP-LINK : TL-WN510G
Netgear : WG511T
SMC : 2336W-AG
Linksys : WPC55AG
D-Link : DWL AG650 (rev A2,B2)

Ezek PCMCIA kártyák, de mindegyiknek van PCI kivitele is (ugyanolyan chipsettel)
Speciális választásnál a fő szempont a támogatottság mértéke és nem a beépített plusz funkciók. Emiatt olcsóbb, régebbi kiadású és egyszerűbb kártyát válasszunk.(Pl Magyarországon bőven elég, ha a 802.11g-t támogatja a kártya, mert jelenleg a legtöbb helyen ezt támogatják a routerek és az egyéb wifi eszközök. A sok plusz feature amit a chipsetbe beépítettek, csak nehezíti, hogy megfelelően támogatott drivert találjunk a speciális funkciókhoz.

1 megjegyzés:

  1. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you gotta watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    VálaszTörlés