2009. augusztus 23., vasárnap

WiFi kártya vásárlás.

WiFi kártyát kell vásárolnunk. Mit tegyünk ? Ha csak windowson akarjuk szokványos használatra, akkor menjünk el akármelyik boltba és vegyünk akármilyet (ami persze bele megy a gépbe, mert notebookba PCI-os kártya nem lesz jó ;-) rendszerint feltelepítjük és működik.
Ha Linuxon akarjuk használni, akkor már érdemes kicsit utána olvasni. Ha pedig Linux és Windows alatt is akarjuk majd használni, ráadásul airodump-ot is akarunk Windows alatt, és esetleg packet injectiont tesztelni a Linux alatt, akkor kissé jobban utána kell olvasnunk.
Az első feladat eldönteni a kártya kivitelét. Ezek alapjában véve a következők lehetnek : Desktopba érdemes PCI kártyát venni (vagy miniPCI-t) , Laptopba PCMCIA a nyerő. USB-s kártyákkal nem foglalkozunk, mivel a Windows+ Linux spéci támogatása ezeknek nulla.(Magyarul általános célra jók az usb-s adapterek, de célhasználatra nem)
Miután eldöntöttük, hogy milyen kivitel a nyerő nincs más dolgunk, mint felmenni pár helyre és ott olvasgatni egy sort. Mely helyek ezek ? Az első ez : http://backtrack.offensive-security.com/index.php/HCL:Wireless Itt elég jó lista van a Linux alatt támogatott kártyákról. Aztán jön ez a site : http://www.aircrack-ng.org/doku.php?id=compatibility_drivers Itt leírják, hogy Windows ÉS Linux támogatása milyen kártyáknak van. Rá fogunk jönni, hogy Atheros chipsettel készült kártya kell nekünk, mivel azoknak van a legszéleskörűbb támogatása windowson és linuxon.
Melyik gyártó melyik terméke legyen ??? Én jelenleg (2009.08.23) a TP-LINK WN510G típusát tudom ajánlani (kipróbáltam és megy vele minden szépen) Hogy pontosan milyen chipset van a megvásárolni készülő kártyánkban azt többféle módon ellenőrizhetjük. Először nézzük meg az Atheros honlapján : http://customerproducts.atheros.com/customerproducts/ResultsPageBasic.asp Válasszuk ki a gyártót a típust és ha lekérdezzük látjuk, hogy maga az Atheros mit állít erről a kérdésről. Utána nézzük meg itt is : http://madwifi-project.org/wiki/Compatibility Válasszuk ki a gyártót és vessük össze az Atheros oldalon lévő információval. Ha nem ugyanazt mondják, akkor nézzük meg a chipset részletezését itt : http://madwifi-project.org/wiki/Chipsets és itt : http://www.atheros.com/pt/wlan_core.htm Ha minden igaz, akkor ezek alapján lesz egy képünk a kiválasztott termékről, hogy kb milyen chipset lehet benne.
(Ha nem találjuk, pl AR5001 akkor az olyan régi, hogy valószínűleg mindenhol támogatott lesz , vagy annyira új AR5523, hogy nem támogatott - még :-) Hazánkban az alábbi termékeket érdemes nézegetni : (2009.08.23) TP-Link, D-Link, Belkin, LinkSys. ezekkel vannak elárasztva a boltok és a számítástechnikai üzletek. Ezek közül jó eséllyel fogunk találni egy olyan típust aminek a chipsete megfelelő a speciális céljainkra. A leírásokat figyelmesen nézzük meg, mert sok esetben egy adott típuson belül a különböző revíziókhoz esetleg más-más chipset tartozik, emiatt a leírásban található "működik" megjegyzés nem lesz igaz a kártyánkra. A revíziószámot kicsomagolás nélkül is ellenőrizhetjük. Kibontjuk a dobozt és a nájlonnal együtt kivesszük belőle a kártyát. Rajta lesz a sorozatszám, vagy egyéb azonosító amin a revíziószámot feltüntetik. (Ez főleg Netgear és D-Link kártyákra vonatkozik) Nagyon kevés esetben a dobozon is rajta van a sorozatszám (Tp-Link ilyen pl) De ne aggódjunk. A vevő joga, hogy ellenőrizzen bizonyos dolgokat a kiszemelt terméken. Amennyiben az eladó nem bontja ki, vagy azt hazudja, hogy ezt nem lehet megállapítani kicsomagolás nélkül, akkor mutassuk meg neki, hogy de meg lehet :-)
Vásárláskor fontos még megtudakolni, hogy ha valamilyen gond lenne mégis a kártyával (otthon derül ki) akkor hány napon belül cserélik ki, vagy lehet visszahozni és levásárolni a pénzt, vagy valami. Ugyanis még a leírások és minden információ átolvasása után is előfordulhat, hogy az adott kártyában mégsem az a chipset van, mint amit vártunk és nem tudjuk speciális használatra alkalmazni.
Most pedig itt van néhány típus, amit én hosszas net olvasgatás után ajánlani tudok :

TP-LINK : TL-WN510G
Netgear : WG511T
SMC : 2336W-AG
Linksys : WPC55AG
D-Link : DWL AG650 (rev A2,B2)

Ezek PCMCIA kártyák, de mindegyiknek van PCI kivitele is (ugyanolyan chipsettel)
Speciális választásnál a fő szempont a támogatottság mértéke és nem a beépített plusz funkciók. Emiatt olcsóbb, régebbi kiadású és egyszerűbb kártyát válasszunk.(Pl Magyarországon bőven elég, ha a 802.11g-t támogatja a kártya, mert jelenleg a legtöbb helyen ezt támogatják a routerek és az egyéb wifi eszközök. A sok plusz feature amit a chipsetbe beépítettek, csak nehezíti, hogy megfelelően támogatott drivert találjunk a speciális funkciókhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.